Niezależnie od tego, co spożywamy i w jakim stopniu delektujemy się różnego rodzaju przysmakami i pysznościami, wszystko to spada do tego samego wielkiego gara – naszego żołądka. Soki trawienne atakują każdy kąsek spożytego pokarmu i rozrywają wszystko, co mogą rozerwać na mniejsze fragmenty. W efekcie końcowym trawienia zjedzonych posiłków z wielkocząsteczkowych struktur białkowych otrzymuje się mieszaninę około dwudziestu pięciu aminokwasów, z dwucukrów oraz wielkocząsteczkowych węglowodanów glukozę, a z tłuszczy mieszaninę kwasów tłuszczowych oraz monoglicerydów. To, z czym soki trawienne żołądka nie mogą sobie poradzić, przepływa dalej przez układ trawienny.
W wyniku trawienia każdego spożytego posiłku z układu trawiennego do krwiobiegu przedostają się:
- aminokwasy (materiały remontowo – konstrukcyjne),
- glukoza (paliwo niskoenergetyczne),
- kwasy tłuszczowe i monoglicerydy (paliwo wysokoenergetyczne),
- witaminy,
- mikroelementy,
- oraz leki, jeżeli są zażywane.
Leki mogą być jednoskładnikowe, na przykład aspiryna – kwas acetylosalicylowy, lub wieloskładnikowe, w skład których wchodzi kilka różnych związków chemicznych, na przykład rutinoscorbin.
W skład leków wchodzą związki chemiczne, których zadaniem jest przywrócenie prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Bardzo często obok leków podstawowych dla danego schorzenia przepisywane są witaminy lub różnego rodzaju zestawy witamin oraz mikroelementów.