Interakcja herbaty z glukozą (Interaction of tea with glucose)

Diabetycy w stanie przedcukrzycowym kontrolują stężenie glukozy we krwi przy pomocy samej tylko diety i marzą o tym, aby nie musieli brać żadnych tabletek. Marzeniem diabetyków typu 2 jest uniknięcie konieczności wstrzykiwania sobie insuliny. Diabetycy typu 1 są zadowoleni, jeżeli wystrzykując sobie insulinę utrzymują stężenie glukozy w normie.

Niesłodzona herbata powoduje znaczące obniżenie stężenie glukozy we krewi. Warto jednak byłoby, aby przekonali się o tym również inni diabetycy typu 2, a szczególnie pacjenci w stanie przedcukrzycowym.

A przekonać się o tym jest bardzo łatwo. W dniu niezbyt obciążonym porannymi obowiązkami (w sobota lub niedzielę) przygotuj sobie Twoją zwyczajną niesłodzoną herbatę. Kiedy będzie gotowa, aby można było ją wypić, zmierz stężenie glukozy na czczo. Jeżyli będzie wyższe niż, 100 mg/dl (5.6 mmol/l) to wypij przygotowaną herbatę. Następnie zmierz jeszcze stężenie glukozy: po 30 i 60 minutach od pierwszego łyku – i to wszystko.

W komentarzu do tego blogu podaj swój nick, rodzaj i sposób przygotowania herbaty oraz trzy wyniki pomiarów stężenia glukozy we krwi. Diabetycy typu 1 nie powinni uczestniczyć w tym doświadczeniu, ale mogą korzystać z otrzymanych przez Ciebie wyników!

Jeżeli przestrzegasz diety cukrzycowej i jeżeli możesz powstrzymać się od jedzenia przez jedną godzinę od wypicia na czczo szklanki gorzkiej herbaty – to ide tylko ja, ale i inni czekają na wyniki Twoich pomiarów.

W razie jakichkolwiek trudności lub niejasności nie wstydź się zapytać.

Ten wpis został opublikowany w kategorii cukrzyca. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s