O mnie

Blog „Trzeba wiedzieć, jak skutecznie kontrolować swoją cukrzycę prowadzony jest przez pacjenta z myślą o pacjentach, a szczeglinie o pacjentce, która po wyjściu z gabinetu lekarskiego rozgoryczona powiedziała: „Nie słodzę i nie jem niczego słodkiego, a mimo to cukry mam wysokie” oraz o lekarzach, którzy tłumaczą pacjentom i nie są przez nich rozumiani.

Dążę do tego, aby każdy diabetyk mógł samodzielnie i jednoznacznie określić, jakimi przygotowywanymi przez niego lub dla niego posiłkami może kontrolować swoją cukrzycę, a jakich powinien unikać. Nie wszyscy cukrzycy mają dostatecznie dużo czasu, aby wybierać i sprawdzać zalecane im – ale, niestety, nie sprawdzone – różne przepisy potraw dla diabetyków.

Kiedy lekarka spokojnie i rzeczowo powiedziała: ma Pan cukrzycę, poczułem się nieswojo. O cukrzycy wiedziałem tylko tyle, że jest chorobą uciążliwą i niebezpieczną. Ale, w jakim stopniu będzie dla mnie uciążliwą?

Biorę leki tylko wtedy, kiedy muszę. Zapytałem więc naiwnie, czy muszę zażywać jakieś leki i czy nie można byłoby się bez nich obejść? Oczywiście, że musi Pan zażywać leki. Po chwili – i nie bez ironii – dodała: chyba, że Pan schudnie dwadzieścia kilo. Wydało mi się to wtedy bardzo mało prawdopodobne!
Miałem więc przyjmować 2 mg Amarylu z pierwszym kęsem, Glucoby, przestrzegać diety 2000 kcal dziennie. A potem zobaczymy.

Na moje pytania dotyczące diety, pielęgniarka odpowiadała bardzo ogólnikowo. Kiedy zapytałem: czy mogę pić mleko, odpowiedziała, że tak, ale nie za dużo, co najwyżej dwie szklanki dziennie- bo w mleku jest cukier. Rzeczywiście jest – ale jest go bardzo niewiele. Mleko ma wiele walorów odżywczych – więc skąd to ograniczenie? Pojawiły się wtedy pierwsze wątpliwości, które – w miarę, jak wertowałem różne poradniki dla cukrzyków – zamiast rozwiewać się, coraz bardziej się pogłębiały. W końcu doszedłem do wniosku, że ogólnikowe zalecenia są zbyt odległe od praktyki życia codziennego. Natomiast skrupulatne liczenie kalorii będzie nużące oraz czasochłonne, a przede wszystkim niczego mi nie gwarantuje.

Cukrzyca różni się od innych chorób tym, że pacjent w znacznym stopniu może ją kontrolować zgodnie z własną wolą – ale to nie znaczy, że może się sam z niej wyleczyć. W przypadku pospolitej grypy i wielu innych chorób rola pacjenta ogranicza się tylko do przyjmowania leków. W cukrzycy ograniczanie się tylko do przyjmowania leków lub wstrzykiwania sobie insuliny jest w zasadzie skazywaniem samego siebie na porażkę.

2 odpowiedzi na „O mnie

  1. Sylwia/MotAMot pisze:

    Nie wiem, czy ten blog jest jeszcze aktywny? Jest na nim sporo cennej wiedzy, tym cenniejszej dla mnie, ze po angielsku (sama mieszkam i pracuje w Niemczech, ale w silnie miedzynarodowym srodowisku), temat cukrzycy jest mi osobiscie bliski – sama walcze od lat z chroniczna hipoglikemia, czesciowo – insulinoopornoscia oraz zaburzeniami pracy os przysadka – nadnercza. Mam pytanie: czy w trakcie swoich poszukiwan zetknales sie z Food Insuline Index (FII), ktory mierzy wzrost poziomu insuliny we krwi po spożyciu produktu spoż? W swoim wstepie pytasz, dlaczego lekarz odradzal mleko?..otoz wg tego wskaznika mleko powoduje SKOK poziomu insuliny we krwi, przez co jest hipoglikemizujące (wg tabel najsilniesze tego rodzaju dzialanie sposrod produktow mlecznych ma serwatka), moze wiazac sie to z latwostrawnym bialkiem dostepnym w mleku/serwatce, a aminokwasy na drodze glukoneogenezy szybko podnosza poziom cukru we krwi, skutkując wyrzutem insuliny. Efekt ten jest oczywiscie marginalny dla znikomych ilosci mleka, ale juz duze latte plus kubek jogurtu (chudego, a z wysokofruktozowym owocem typu banan to juz w ogole..) moze wplynac na glikemie i status insuliny (z wlasnego doswiadczenia).
    Co o tym myslisz?

    • Kubek wody, pół kubka 2% mleka w garnuszku stawiam na kuchence, dodaję po kopiastej łyżce płatków owsianych, otrąb owsianych i otrąb pszennych prażonych i gotuję do zawrzenia – i takie jest moje śniadanie od wielu lat!
      Kolacja: najczęściej ser chudy drobno posiekana cebula, ząbek czosnku i łyżka jogurtu. (zawiera tłuszcz!).

      Tłuszcze są bardzo niebezpieczne. Jeżeli masz zbyt duże skoki glukozy, to sprawdź w ILU i ILE w zjedzonych poprzedniego dnia pokarmów było tłuszczy.

      Ważny jest nie tylko RODZAJ zjednoczonego pokarmu (mleko, banany czy serwatko), ale przede wszystkim skonsumowana przez diabetyka ILOŚĆ!

      Czytaj wpisy na interesujących Cię stronach. Jeżeli znajdziesz coś użytecznego dla siebie, to zaadoptuj, a jeżeli z czymś się nie zgadzasz – to skomentuj.

      Życzę glukozy w normie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s