Nieoczekiwane piki w impulsach glukozowych surowej marchwi oraz czystej glukozy

Unexpected peaks in the glucose response functions of raw carrot and of pure glucose

Impulsy glukozowe różnych produktów spożywczych są podobne do funkcji Gaussa, a różnią się między sobą przede wszystkim wielkością powierzchni [1,2]. Po spożyciu porcji 209 g utartej surowej marchwi zaobserwowany został impuls glukozowy różniący się istotnie od impulsów glukozowych innych produktów spożywczych. Zamiast typowego impulsu glukozowego z jednym pikiem w impulsie glukozowym surowej machowi widoczne są wyraźnie dwa piki. Impuls glukozowy gotowanej marchwi o masie 229 g ma tylko jeden pik.

id60marsid61marsid57glus

Rys. 1. Impulsy glukozowe surowej i gotowanej marchwi oraz czystej glukozy z korekcją na dryfowanie linii bazowej.

Podane dalej wyjaśnienie wydaje się prawdopodobne. Cząstki surowej marchwi nie są fizycznie jednorodne. Zewnętrzne powierzchnie cząstek są poszarpane i zawierają znaczne ilości soku. Natomiast ich części wewnętrzne są w dalszym ciągu twardą i trudna do strawienia surową marchwią. Zewnętrzne powierzchnie cząstek są stosunkowo łatwo trawione i rozkładane do glukozy. Po spożyciu utartej marchwi stężenie przekazywanej do krwi glukozy ciągle wzrasta. Trzustka otrzymuje sygnały zwiększającym sie zapotrzebowanie na insulinę.

Po strawieniu zewnętrznych powierzchni cząstek marchwi soki żołądkowe natrafiają na trudną do strawienia wewnętrzne części tych cząstek. Podaż glukozy z żołądka do krwi spada przy wysokim stężeniu insuliny we krwi. Insulina z łatwością przekazuje glukozę do komórek organizmu. W rezultacie powstaje pierwszy pik. Po strawieniu i rozłożeniu do glukozy również wewnętrznych części cząstek marchwi ilość glukozy przekazywanej do krwi ponownie wzrasta, a następnie spada (drugi pik). Gotowana marchew jest znacznie bardziej fizycznie jednorodna, jest trawiona z tą samą szybkością i dlategi obsewrwuje się tylko jeden pik.

Wydaje się, że surowa marchew jest bardzo dobrym materiałem testowym, przy pomocy którego można byłoby testować nie tylko sprawność żołądka, ale i wspołzalezności między stężeniami glukozy oraz insuliny.

Po spożyciu czystej glukozy o masie 10 lub 15 g w końcowej części impulsu glukonowego diabetyka typu 2 z odpornością insulinową widać wyraźnie mały pik.

Aby wyjaśnić jego powstanie zakładany, że nieaktywna część insuliny tworzy z glukozą strukturę złożoną, której stężenie znajduje sie w równowadze ze stężeniem glukozy oraz nieaktywnej insuliny.

Wraz ze zwiększającym sie napływem glukozy, rośnie też stężenie nieaktywnego kompleksu glukozy z insuliną. Stężenie glukozy we krwi osiąga maksimum, a następnie zbbliża się do steżęnia bazowego W konsekwencji nieaktywne kompleksy glukozy z insulina ulegjąją rozpadow. We krwi pojawia się glukoza z rozpadu tych kompleksów i pojawia się też drugi znacznie mniejszy pik glukozowy, ktorego wielkość mogłaby być miernikiem opornoości insulinowej, jeżeli powyższe wyjaśnienie byłoby poprawne. Szczegółowe badania nad pojawianiem się oraz wielkością powierzchni dodatkowego piku w impulsach glukozowych czystej glukozy u różnych diabetyków mogą doprowadzić do wyjaśnienia mechanizmu oporności insulinowej w ujęciu ilościowym.

Literatura

[1]FS Atkinson, K Foster-Powell, JC Brand-Miller – Diabetes care, 2008, International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008, http://care.diabetesjournals.org/content/31/12/2281.short

[2] R. Chlup, J. Bartek, M. Reznícková, J. Zapletalová, B. Doubravová, L. Chlupováet al, Determination of the glycaemic index of selected foods (white bread and cereal bars) in healthy persons. Biomed Papers 148(1) 17 – 25 (2004)

Kraków 04/27/15

DK

2015-05-15 10:55

Praca pt. Nieoczekiwane piki w impulsach glukozowych surowej marchwi oraz czystej glukozy nie spełnia warunków pracz naukowej i z tego powodu nie może zostać opublikowana w Diabetologii Klinicznej.

Diabetologia Kliniczna
Szanowny Panie Profesorze.

Uprzejmie informuję, że list do Redakcji Diabetologii Klinicznej zatytułowany „Nieoczekiwane piki w impulsach glukozowych surowej marchwi oraz czystej glukozy” zawiera opisy dwóch nowych i ciekawych obserwacji, które były kilkakrotnie sprawdzane. Szczególnie interesujący jest przypadek czystej glukozy, która powinna dawać tylko jeden pik, a daje dwa. Uprzejmie proszę o przekazanie Recenzentom mojej prośby, aby wytłumaczyli opisane obserwacje zgodnie z przyjętymi przez siebie standardami naukowymi.

Oczekiwałem na rzetelne i odpowiedzialne recenzje. Nie wydaje się jednak, aby otrzymana recenzja spełniała wymagania, które powinna spełniać.

Przepraszam za przeoczenie szczegółowych danych o cytowanych pracach.

Literatura:

[1] R. Chlup, J. Bartek, M. Reznícková, J. Zapletalová, B. Doubravová, L. Chlupováet al, Determination of the glycaemic index of selected foods (white bread and cereal bars) in healthy persons. Biomed Papers 148(1) 17 – 25 (2004)

[2] Alkaabi et al. Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects, Nutrition Journal 2011 10 – 59, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3112406/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s