Bułka żytnia 82 g

id56

Wykres przedstawia zmiany stężenia glukozy we krwi w czasie po spożyciu 82 g bułki żytniej.

Najważniejsze własności oraz wskaźniki produktu spożywczego:

id id56
Posiłek Bułka żytnia 82 g
W
T
B
BK
mo
mn
WRGp
m 82
pow 16065
DI=m/p 5.1
WRGb 58.3
WRGbm 47.8

Objaśnienia:

id Wyrażenie identyfikacyjne
Posiłek Nazwa posiłku lub produktu spożywczego.
W, T, B, Bk Zawartości węglowodanów, tłuszczy, białek oraz błonnika w 100 g produktu spożywczego.
mo Masa składników odżywczych (W + T + B) w 100 g produktu spożywczego.
mn Masa składników nieodżywczych (wody i popiołu) w 100 g produktu spożywczego (woda + popiół)
WRGp WRGp=W-Bk – zawartość węglowodanów rozkładalnych do glukozy w 100 g. produktu spożywczego wyznaczona w sposób pośredni.
m Masa spożytego posiłku lub próbki produktu spożywczego w g.
pow Powierzchnia impulsu glukozowego posiłku lub badanej próbki produktu spożywczego w mg*min./dl
DI DI=1000*(m/pow) – indeks diabetyczny posiłku/produktu spożywczego (Diabetic Index). Jego wielkość zależy od stanu zdrowia pacjenta oraz od zawartości węglowodanów rozkładalnych do glukozy w posiłku/produkcie spożywczym.
WRGb Procentowa zawartość węglowodanów rozkładalnych do glukozy w 100 g posiłku/produktu spożywczego wyznaczona metodą bezpośrednią ().
WRGbm Zawartość węglowodanów rozkładalnych do glukozy w badanej próbce posiłku/produktu spożywczego o masie m wyznaczona metodą bezpośrednią.
ck Czas konsumpcji
cg Czas gotowania