Czy herbata może obniżać stężenie glukozy we krwi? Niewątpliwie, tak.(Whether tea may lower the blood glucose? Undoubtedly, yes.)

a2herbata

Po wypiciu kubka zaparzonej herbaty bez żadnych dodatków stężenie glukozy we krwi zamiast się podnieść, wyraźnie się obniżyło (Herbata + glukoza = 0 g). Natomiast impuls glukozowy herbaty posłodzonej 22 g glukozy, jest znacznie mniejszy od impulsu glikemicznego 20 g glukozy rozpijaczonej w samej tylko wodzie.

Pomiary mające na celu wyznaczenie impulsu glukozowego można przeprowadzać, kiedy stężenie glukozy we krwo mieści się w normie lub niewiele od niej odbiega. Otrzymane wyniki pomiarów stężenia glukozy we krwi można tak przekształcić matematycznie, aby punkt zerowy każdego z impulsów był równy 100 mg/dl (zob. powyższy wykres). Ułatwia to porównywanie różnych impulsów między sobą. Nie należy wyznaczać impulsów glukozowych, jeżeli stężenie glukozy na czczo odbiega zbyt dużo od normy.

Jeżyli na stronach i postach tego blogu znalazłeś odpowiedź na interesujące Cię pytania i problemy, to polecaj ten blog innym. Jeżeli jedank w dalszym ciągu nie znajdujesz odpowiedzi na to, czego szukasz i co Cię niepokoi, to napisz o tym w dowolnym komentarzu. Wystarczy tylko kliknąć.

Ten wpis został opublikowany w kategorii cukrzyca. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s