Białka – to przede wszystkim mięso i jego przetwory

Podstawowym źródłem białka w naszych posiłkach jest mięso, przetwory mięsne, ryby oraz jajka i nabiał. Mięso, czyli mięśnie zwierząt, ptaków oraz ryb zbudowane są z białek. Niezbyt duże ilości białka nazywanego białkiem roślinnym znajduje się w nasionach roślin strączkowych: w soi, fasoli, grochu i w innych.
Surowe mięsa są w zasadzie niesmaczne i niestrawne. Aby uczynić mięso jadalnym, poddaje się go obróbce termicznej polegającej na gotowaniu, pieczeniu lub duszeniu.
Białka bardzo różnią się między sobą swoją strukturą i wielkością cząsteczek. Inaczej wyglądają i inaczej smakują białka zawarte w drobiu, a jeszcze inaczej w rybach, w jajkach, w mleku i w produktach mlecznych. Istnieje bardzo wiele różnego rodzaju białek. Zwyczajna – wydawałoby się – trąba słonia składa się z około czterdziestu tysięcy różnych mięśni. A każdy mięsień – to inna nieco konstrukcja zarówno komórkowa, jak i białkowa.
Wszystkie białka – chociaż tak bardzo zróżnicowane, a często i niepodobne do siebie – zbudowane są z zaledwie dwudziestu pięciu różnych aminokwasów. Aminokwasy są związkami chemicznymi, które posiadają dwie różne grupy funkcyjne aminową oraz kwasową. Za pomocą tych grup funkcyjnych aminokwasy mogą łączyć się z sobą i tworzyć bardzo duże oraz złożone struktury przestrzenne. Aminokwasy są czymś w rodzaju klocków Lego, z których można tworzyć bardzo wiele różnych struktur przestrzennych. Można też uważać aminokwasy za literki, którymi pisze się nie tylko powieści i wiersze, ale i zwykłe listy oraz nudne dokumenty. Podobnie z dwudziestu pięciu różnych aminokwasów natura buduje bardzo złożone i skomplikowane struktury białkowe. Białka różnią się między sobą wielkością cząsteczek oraz ich strukturą przestrzenną. Dzięki temu białka pełnią bardzo różnorodne funkcje w organizmie człowieka. Insulina, która odgrywa kluczową rolę w przekazywaniu glukozy z krwi do wnętrza komórek, jest też białkiem – i to stosunkowo niewielkim. Zbudowana jest w sumie z zaledwie 300 aminokwasów połączonych z sobą w ściśle określony sposób. Inne cząsteczki białkowe mogą być zbudowane z tysięcy, a nawet setek tysięcy różnorodnych kombinacji wspomnianych dwudziestu pięciu rodzajów aminokwasów.
Wszystkie produkty białkowe – poczynając od mleka i jajek, a na różnego rodzaju wędlinach i pieczeniach kończąc – podlegają w żołądku oraz w układzie trawiennym rozkładowi na dwadzieścia pięć różnych aminokwasów. Z tych to właśnie aminokwasów organizm człowieka naprawia lub buduje setki tysięcy różnego rodzaju potrzebnych mu białek – a między innymi również insulinę.

  • W wyniku trawienia białek powstają aminokwasy. Organizm wykorzystuje te aminokwasy do budowy swoich własnych struktur białkowych, a w efekcie końcowym całego organizmu człowieka.
  • Białka → aminokwasy

  • Skomentuj

    Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

    Logo WordPress.com

    Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

    Zdjęcie z Twittera

    Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

    Facebook photo

    Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

    Google+ photo

    Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

    Connecting to %s