Warzywa i owoce: skromne i zdrowe

Organizm człowieka bez większych trudności może przetwarzać glukozę na nadmierne zapasy tłuszczu, które są przyczyną nadwagi i wielu różnych chorzeń. Nie jest natomiast w stanie syntezować witamin, które wraz z solami mineralnymi musi otrzymywać spoza organizmu. Źródłem witamin i soli mineralnych są przede wszystkim warzywa oraz owoce. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach znajdują się w rybach – i dlatego ryby są zdrowsze od przetworów mięsnych.
Witaminy oraz mikroelementy w bardzo niewielkich ilościach są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedostateczna ilość witamin w organizmie może być przyczyną różnych schorzeń.
Warzywa i owoce składają się głównie z wody, mają niewielką wartość odżywczą, a zawierają dużo witamin i soli mineralnych. Pacjenci z cukrzycą oraz osoby odchudzające się mogą spożywać warzywa i owoce praktycznie bez żadnych ograniczeń. Nawet bardzo słodkie jabłko nie zaszkodzi cukrzykowi (zob. tablicę 1). Natomiast po spożyciu nadmiernie dużej porcji ziemniaków, niesłodkiego makaronu czy chleba można oczekiwać, że nastąpi duży wzrost stężenia glukozy we krwi.

Dodaj komentarz