Organizm człowieka bez większych trudności może przetwarzać glukozę na nadmierne zapasy tłuszczu, które są przyczyną nadwagi i wielu różnych chorzeń. Nie jest natomiast w stanie syntezować witamin, które wraz z solami mineralnymi musi otrzymywać spoza organizmu. Źródłem witamin i soli mineralnych są przede wszystkim warzywa oraz owoce. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach znajdują się w rybach – i dlatego ryby są zdrowsze od przetworów mięsnych.
Witaminy oraz mikroelementy w bardzo niewielkich ilościach są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niedostateczna ilość witamin w organizmie może być przyczyną różnych schorzeń.
Warzywa i owoce składają się głównie z wody, mają niewielką wartość odżywczą, a zawierają dużo witamin i soli mineralnych. Pacjenci z cukrzycą oraz osoby odchudzające się mogą spożywać warzywa i owoce praktycznie bez żadnych ograniczeń. Nawet bardzo słodkie jabłko nie zaszkodzi cukrzykowi (zob. tablicę 1). Natomiast po spożyciu nadmiernie dużej porcji ziemniaków, niesłodkiego makaronu czy chleba można oczekiwać, że nastąpi duży wzrost stężenia glukozy we krwi.
Szukaj
-
Najnowsze posty
- Szczepienia dzieci – zdrowy rozsądek w starciu z ignorancją i plotkami!
- Czy można określać wizualnie krzepliwość (rozrzedzenie) krwi (INR)?
- Profil tłuszczowy
- Interakcja herbaty z glukozą (Interaction of tea with glucose)
- Czy herbata może obniżać stężenie glukozy we krwi? Niewątpliwie, tak.(Whether tea may lower the blood glucose? Undoubtedly, yes.)
Strony
- O mnie
- Spis treści
- Czym jest cukrzyca?
- Dieta cukrzycowa bez zmyślań i mitów
- Białka – to przede wszystkim mięso i jego przetwory
- Niepozorne – często przepyszne – ale i niebezpieczne węglowodany!
- Tłuszcze – dziarskie i niezdrowe!
- Warzywa i owoce: skromne i zdrowe
- Wszystko w żołądku czyli w jednym wielkim garze
- Jak organizm człowieka reguluje stężenie glukozy we krwi?
- Żołądek – ten nieznośny pracoholik
- Od czego zacząć dietę cukrzycową?
- Na co zwracać szczególną uwagę?
- Nie ma jednej i idealnej diety cukrzycowej
- Które produkty spożywcze powodują największe przyrosty stężenia glukozy we krwi?
- Jakimi parametrami można się kierować planując dietę cukrzycową?
- Nieoczekiwane piki w impulsach glukozowych surowej marchwi oraz czystej glukozy
- Glycemic indexes and glycemic loads in comparison with the direct determination of glycemic carbohydrates in food products
- Czy jesteś pewien, że skutecznie kontrolujesz swoją cukrzycę? (Are you sure that you control your diabetes effectively?)
- Chętnie uzupełniłbym moje owsiankowe śniadania i kolacje innymi posiłkami – ale jakimi?
- Album impulsów glikemicznych produktów spożywczych
- Album of glycemic impulses of variaus foods
- O indeksach glikemicznych (GI), ładunkach glikemicznych (GL) oraz o oznaczaniu węglowodanów glikemicznych w produktach spożywczych (preprint)
- On glycemic indexes (GI) and glycemic loads (GL) and on the determination of glycemic carbohydrates in foods (preprint)
- Quantitative determination of glucose in foods after digestion
- Oznaczanie aktywnej glukozy w produktach spożywczych
- Determination of the active glucose in foods
Posty
- Marzec 2018 (1)
- Kwiecień 2017 (1)
- Sierpień 2015 (3)
- Lipiec 2015 (7)
- Maj 2015 (1)
- Styczeń 2015 (3)
- Grudzień 2014 (2)
- Listopad 2014 (2)
- Październik 2014 (1)
- Wrzesień 2014 (1)
- Sierpień 2014 (5)
- Lipiec 2014 (4)
- Kwiecień 2014 (1)
- Marzec 2014 (2)
Meta
Kategorie
- Follow Same tylko lekarstwa nie powstrzymają Twojej cukrzycy on WordPress.com
Copyright © by Aleksander Janik
Polecane