Impulsy glikemiczne białka i żółtka z dwóch jajek (Glycemic imulses of whites and yolks from two eggs)

id7475Dwa jajka L po ugotowaniu na twardo były następnego dnia rozcinane. Oddzielano albo same białka albo same żółtka.

Już na pierwszy rzut oka widać, że impulsy glikemiczne białka oraz żółtka są bardzo małe w porównaniu z impulsami glikemicznymi płatków owsianych, otrąb owsianych oraz pszennych. Szczególnie mało węglowodanów zawiera białko. Powierzchnię impulsu glikemicznego białka (84 g) należałoby jeszcze podzielić prze 3, aby była porównywalna z impulsem glikemicznym żółtka o masie 31 g.

Zapamiętaj:

Jajka, mięsa i wędliny zawierają przede wszystkim białka oraz tłuszcze i bardzo mało węglowodanów!

Mąki i inne przetwory zbożowe – zawierają bardzo dużo węglowodanów rozkładalnych do glukozy.

Note:

Eggs, meat and meat products contain mainly protein and fats and very little of carbohydrates!
Flour and other cereals contain a lot of carbohydrates degradable into glucose.

Ten wpis został opublikowany w kategorii cukrzyca. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s