Ile słodkiej glukozy znajduje się w niesłodkiej, żytniej bułce?!

Nadmiernie wysokie lub zbyt niskie stężenie glukozy we krwi jest objawem cukrzycy. Po zjedzeniu zwykłej, żytniej bułki we krwi pojawia się bardzo dużo słodkiej glukozy. Skąd się tam wzięła, przecież bułka żytnia nie jest wcale słodka?

Glukoza jest prostym cukrem, który wchodzi w skład cukru stołowego (sacharozy), cukru mlecznego (laktozy) oraz wszelkiego rodzaju węglowodanów, których szczególnie dużo zawierają produkty spożywcze pochodzenia roślinnego. Z glukozy zbudowane są nie tylko ziarna zbóż, ziemniaki, ale również otręby, źdźbła traw oraz pnie drzew. Glukoza jest czymś w rodzaju cegły, z której zbudowany jest cały świat roślinny.

Nie wszystkie węglowodany znajdujące się w niesłodkim pieczywie, ziemniakach, ryżu czy też otrębach są jednakowo łatwo trawione przez soki żołądkowe i rozkładane do glukozy. Aby uniknąć niejednoznaczności węglowodany, które całkowicie lub częściowo są rozkładalne do glukozy, będziemy nazywać węglowodanami rozkładalnymi do glukozy (WRG) lub węglowodanami glikemicznymi (WG). To właśnie na te węglowodany diabetycy powinni zwracać szczególną uwagę.

Błonnik znajdujący się w dużych ilościach w otrębach oraz węglowodany oporne na działanie soków żołądkowych są też zbudowane z glukozy, ale nie są trawione przez soki żołądkowe, przechodzą przez układ pokarmowy, oczyszczają go, a w końcu są z niego wydalane. Węglowodany te nie odgrywają żadnej roli w bilansie emblematycznym organizmu. Węglowodany tego rodzaju będziemy nazywać węglowodanami nierozkładanymi do glukozy (WNG) lub węglowodanami glikemicznie obojętnymi (WGO), ponieważ ich spożycie nie wpływa na poziom stężenia glukozy we krwi.

Glukoza wytwarzana w wyniku rozkładu węglowodanów glikemicznych przedostaje się przez ściany żołądka do kwi, Stężenie glukozy we krwi, które mierzy się przy pomocy różnego rodzaju glukometrów, zaczyna szybko rosnąć, osiąga maksymalną wartość, a następnie spada. Po spożyciu bułki żytniej o masie 82 g stężenie glukozy we krwi, które na czczo wynosiło 115 mg/dl i pierwszy punkt na wykresie impulsu glukozowego zaczyna szybko rosnąć. Po pół godziny osiąga 165 mg/dl, po godzinie 208 mg/dl, a maksymalną wartość 245 mg/dl po 90 minutach.

id56żyt

Rys. 15. Impuls glukozowy po spożyciu bułki żytniej o masie 82 g.

Na podstawie pomiarów stężenia glukozy we krwi po spożyciu bułki żytnie został sporządzony wykres impulsu glukozowego przedstawiony na rys. 15. Wielkość i kształt impulsu glukozowego zależy od sprawności działania trzustki oraz stężenia insuliny. Wytwarzana przez trzustkę insulina uczestniczy w procesie wchłaniania glukozy przez komórki organizmu, a tym samym zaopatruje je w glukozę, której potrzebną jako źródła energii.

Próg nerkowy wynoszący około 180 mg/dl (10 mmol/l; 1 mmole/l = 18 mg/dl) został przekroczony po 40 minutach, a stężenie glukozy powyżej progu nerkowego utrzymywało się jeszcze przez 124 minut. Przekroczenie progu nerkowego oznacza, że do usuwania nadmiernego stężenia glukozy we krwi obok insuliny włączają się też nerki. Nerki wypłukują glukozę do moczu i przy zbyt częstym przekraczaniu progu nerkowego glukoza pojawia się w moczu.

W jakim celu warto wyznaczać impulsy glikemiczne? Na podstawie impulsów glukozowych (zob. na przykład rys. 8 i rys. 15) można powiedzieć, które produkty spożywcze i w jakiej spożyte ilości wytwarzają zbyt duże stężenia glukozy, które przekraczają próg nerkowy. W impulsach glukozowych osób w stanie przedcukrzycowym , a szczególnie osób całkowicie zdrowych po spożyciu takiej samej bułki żytniej próg nerkowy może być w ogóle nie zostać przekroczony.

Impuls glukozowy przedstawiony na rys. 15, został otrzymany po wprowadzeniu do komputera dwóch zestawów danych. Pierwszy zestaw podaje czasy wykonania kolejnych pomiarów stężenia glukozy we krwi. Czas wykonania pomiaru liczony jest od momentuu spożycia pierwszego kęsa bułki żytniej lub innego posiłku.

Stężenie glukozy na czczo 115 mg/dl jest przyjmowane jako początkowe stężanie glukozy we krwi w momencie pierwszego kęsa bułki lub pierwszej łyżki dowolnego pokarmu, czyli w czasie 0 minut. Po 30 minutach od pierwszego kęsa bułki stężenie glukozy wynosiło 165 mg/dl,

Zapraszam diabetyków typu 2 dysponujących glukometrem oraz wagą ważącą z dokładnością do 1 g (±1 g) do udziału w wyznaczaniu impulsów glukozowych 30-gramowych porcji kajzerki. Kajzerki są powszechnym i łatwo dostępnym wypiekiem. Są dostępne w dwóch wielkościach 50 i 60 g. Aby wyniki były porównywalne trzeba na wadze elektroniczne odważyć 30 g kajzerki (pół dużej kajzerki).

Po zmierzeni stężenia glukozy na czczo (0 minut na osi czasu) należy mierzyć stężenie glukozy co 30 minut aż do czasu kiedy stężenie glukozy powróci do wartości zbliżonej do stężenia glukozy na czczo (nie dłużej jednak niż 3 godzin). Przed pomiarami stężenia glukozy we krwi, jak i w czasie ich wykonywania, nie należy przyjmować żadnych leków. Cukrzycy wstrzykujący sobie insulinę nie powinni w ogóle uczestniczyć w tym eksperymencie. W przypadku najmniejszych nawet objawach jakichkolwiek dolegliwości należy eksperyment przerwać, zjeść śniadanie i przyjąć wszystkie przepisane leki.

Uczestnictwo w eksperymencie jest całkowicie dobrowolne, a wymagania nie są wygórowane. Nie należy jednak w nim uczestniczyć, jeżeli diabetyk z jakichkolwiek powodów nie czuje się w stanie sprostać tym niewielkim wymaganiom związanych z jego wykonaniem. Aby wyniki eksperymentu były w pełni wiarodajne 30 gramową porcję kajzerki można popijać tylko wodą i niczym innym.

Stężenie glukozy we krwi można też podawać w mmol/1. Należy jednak pamiętać, że w przyjętym zapisie liczy są oddzielane przecinkiem (,). Zamiast często stosowanego przecinka dziesiętne NALEŻY KONIECZNIE stawiać kropkę dziesiętną – a więc 115 mg/dl = 6.39 mmol/l, a NIE 6,39!

Ze względów statystycznych proszę o podanie oddzielonych przecinkami danych zgornie z poniżej podanym przykładem:

Kajzerka, 30, ker, k, 50, 173, 55, Amaryl3, 1.5, Glucophage750, 750, nie

gdzie:

Produkt: Kajzerka – nazwa produktu spożywczego;

Masa: 30 – masa w g;

Kod: der – dowolny trój-literowy kod identyfikacyjny:

Płeć: k – kobieta lub m – mężczyzna;

Wiek: 50 – w latach;

Wzrost: 173 – w cm;

Waga: 55 – w kg;

Lek1: Amaryl3 – główny lek cukrzycowy;

Dawka1: 1.5 – dawka dzienna w mg, zamiast przecinka (1,5) należy stosować kropkę dziesiętną (1.5)!

Lek2: Glucophage750 – drugi lek cukrzycowy lub spacja a po niej przecinek ( ,)

Dawka2: 750 – dawka dzienna leku2 w mg:

Inne_leki: tak lub nie w odpowiedzi na pytanie: czy oprócz leków cukrzycowych przyjmujesz stałe inne leki (np. nasercowe).

W przypadku przyjmowania tylko jednego leku cukrzycowego i przyjmowania leków nasercowych powyższe dane miałyby niestępującą postać:

Kajzerka, 30, ker, k, 50, 173, 55, Amaryl3, 1.5, , , tak

W komentarzu należy wpisać wyniki swoich pomiarów w postaci:

czas,0, … etc.

glukoza 100, … etc.

Kajzerka, 30, ker, k, 50, 173, 55, Amaryl3, 1.5, , , tak

Dla bułki żytniej przedstawionej na rys. 14 dane te wyglądałyby wyglądać tak:

czas, 0, 30, 60, 90, 120, 150,180, 210

glukoza, 115, 165, 208, 245, 243, 200, 156, 132

Bułka_żyt, 30, ker, k, 50, 173, 55, Amaryl3, 1.5, , , tak

Po otrzymaniu danych pierwszych dziesięć wykresów Waszych impulsów glukozowych po spożyciu porcji 30 g kajzerki pojawi się na tym blogu bezzwłocznie, a pozostałe w miarę możliwości. Można je będzie też kopiować.

P.S. Aby przeprowadzić eksperyment potrzeba bardzo niewiele. Nie musisz mieć nawet wagi. Możesz poprosić ekspedientkę w piekarni/cukierni o przecięcie 60 g kajzerki na dwie równe części i do oddzielnego woreczka włożyć połówkę o masie zbliżonej do 30 g. Następnego dnia zrobisz te kilka pomiarów, co pół godziny – a będziesz wiedział znacznie więcej więcej o swojej cukrzycy i diecie.

Dziękuję diabetykom za przeczytanie tego postu, za komentarze i – mam nadzieję – za pomiary stężenia glukozy we krwi po spożyciu pół (30 g) kajzerki.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii cukrzyca, Impulsy glukozowe, zdrowie i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s