Eksperci, niestety, mylą się nawet w sprawach najprostszych

Kraków 11.01.2015

Główny Inspektorat Sanitarny
ul. Targowa 65
03 729 Warszawa

W odpowiedzi na pismo Głównego Inspektoratu Sanitarnego z dnia 30 grudnia 2014 r. uprzejmie wyjaśniam, że „zawartości węglowodanów w produktach spożywczych” (czyli zawartości węglowodanów ogółem) były i są wyznaczane przez Instytut Żywności i Żywienia metodą pośrednią, a  nie w drodze bezpośredniego oznaczenia. Natomiast „ zawartość węglowodanów przyswajalnych obecnych w produkcie” Instytut Żywności i Żywienia  oznacza odejmując od zawartości węglowodanów ogółem zawartość błonnika.

Metoda opisana w moim wniosku polega na  bezpośrednim oznaczaniu zawartości  węglowodanów rozkładalnych do glukozy czyli tej części węglowodanów w produkcie spożywczym, która faktycznie – a nie przypuszczalnie – jest przyswajana przez organizm (zob. też ”
Trzeba wiedzieć, jak skutecznie kontrolować swoją cukrzycę! „.

Przy takim pomieszaniu podstawowych pojęć przez Główny Inspektorat Sanitarny (po konsultacjach z Instytutem Żywności i Żywienia) dalsze wyjaśniania z mojej strony byłyby tylko stratą mojego czasu.

Wydaje się, że ekspertyza przygotowana „ zgodnie z kompetencjami” przez Główny Inspektorat Sanitarny  oraz przez Instytut Żywności i Żywienia  powinna być przesłana przede wszystkim zleceniodawcy, który zlecił jej wykonanie, czyli Ministerstwu Zdrowia.

Z poważaniem

Aleksander Janik

Do wiadomości:

Ministerstwo Zdrowia  w związku z wnioskiem w sprawie zastąpienia indeksów glikemicznych w profilaktyce i leczeniu cukrzycy  oznaczeniami zawartości węglowodanów rozkładalnych do glukozy w produktach spożywczych przesłanym Ministerstwu Zdrowia e-mailem w dniu 8.8.2014 r.

Ten wpis został opublikowany w kategorii cukrzyca, dieta, zdrowie i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s