Tabela podstawowych składników odżywczych

W produktach spożywczych tylko tłuszcze, białka, błonnik, woda oraz popiół są oznaczane metodami, które ze względu na złożoną strukturę produktów spożywczych można uważać za metody bezpośrednie. Tłuszcze oznacza się na podstawie liczby zmydlenia, a bialika na podstawie oznaczania zawartości azotu w badanej próbce. Po spaleniu produktu spożywczego w niewielkiej ilości popiołu znajdują się tlenki i sole metali.

Zawartości węglowodanów w produktów spożywczych nie oznacza się nawet w sposób pośredni, tylko wylicza sie z reszty do 100 g po odjęciu zawartych w tej wielkości próbki białek, tłuszczy, wody oraz popiołu zgodnie z zależnością:

Węglowodany ogółem(W) g = 100 g – białka (B) g – tłuszcze (T) g – woda (Wa) g – popiół (P) g

Wartości energetyczne produktów spożywczych też nie są wyznaczane przy pomocy metod kalorymetrycznych, tylko są wyliczane na podstawie średnich współczynników przeliczeniowych:

1 g białka ~ 17 kJ ~ 4 kcal ±~
1 g tłuszczu ~ 37 kJ ~ 9 kcal­
1 g węglowodanów ~17 kJ ~ 4 kcal

Błonnik – jak również pozostałości struktur węglowodanowych, które w żołądku nie uległy rozkładowi do glukozy – przechodzą przez przewód pokarmowy, oczyszczają go i poprawiają warunki jego funkcjonowania.
Błonnik oraz niestrawione struktury węglowodanowe nie są przyswajane przez organizm, Z tego też powodu nie wpływają na kształtowanie bilansu energetycznego organizmu. Organizm człowieka przyswaja i przetwarza część spożytych węglowodanów, pluszczy i białek. Wartości energetyczne pokarmów są wartościami pochodnymi i dlatego zostały pominięte w tabeli 1. W razie potrzeby można je zawsze obliczyć.

Błonnik jest węglowodanem nierozkładalnym do glukozy (WNR = błonnik). Zawartości węglowodanów rozkładalnych do glukozy (WRG) w produktach spożywczych nożna wyliczać z zależności:

Węglowodany rozkładalne do glukozy (WRG) g = Węglowodany ogółem(W) g – Błonnik (WNR) g

Niestety, wartość ta jest obarczona nie tylko biedami związanymi z wyznaczaniem całkowitej zawartości węglowodanów, jak również z błędami metod, przy pomocy których oznacza się zawartości błonnika .

Oznaczanie zawartości węglowodanów rozkładalnych do glukozy(WRG) w produktach spożywczych opisaną uprzednio metodą bezpośrednią pozwoliłoby uporządkować te istotne – a mylące diabetyków – błędy i nieścisłości dietetyczne.

Składniki odżywcze w produktach spożywczych
Produkt WRG WNR TN TNN B MSO
Płatki owsiane 62,4 6,9 1,3 5,5 11,9 88
Stosowane oznaczenia
Skrót Pełna nazwa Opis
WRG Węglowodany rozkładalne do glukozy Węglowodany ogółem – Błonnik
WNR Węglowodany nierozkładalne do glukozy Błonnik
TN Tłuszcze nasycone Tłuszcze ogółem – tłuszcze nienasycone
TNN Tłuszcze nienasycone Tłuszcze nienasycone
B Białka Białka
MSO Masa składników odżywczych WR + WNR + TN +TNN + B

Szczególnie ważna dla diabetyków są zawartości węglowodanów rozkładalnych do glukozy (MRG w tablicy 1) oraz tłuszczy, które wpływa na wielkość stężenia glukozy (poziom glikemii) we krwi.

Bez określenia wielkości błędów, z jakimi są wyznaczone zawartości poszczególnych składników odżywczych w produktach spożywczych, w znacznym stopniu marnotrawiony będzie wysiłek diabetyków starających się kontrolować stężenie glukozy (glikemii) we krwi.

Składniki odżywcze powinny być oznaczane dla takiej postaci produktu, w jakiej jest spożywany. Ziemniaki w czasie gotowania stają się lżejsze, a kasze wchłaniając wodę zyskują na wadze. Prosty i codzienny proces gotowania jest jednak bardzo trudny do standaryzacji. Trudno ustalić granicę między ziemniakami ugotowanymi – i przegotowanymi. Mamy też wiele gatunków ziemniaków, jabłek etc. i dlatego konsumenci – a szczególnie diabetycy – powinni wiedzieć nie tylko, ile dany produkt zawiera węglowodanów, ale również znać przedział ufności z jaką zostały one wyznaczone.
Zawartości składników odżywczych podawana na opakowaniach produktów spożywczych drukowane są w dowolnie. Przysłowiowe „małe literki” na różnych podkładach kolorystycznych są trudne do odczytania dla osób starszych i słabo widzących. Brak jest też rozgraniczenie między reklamą, a rzetelna informacją. Wydaje się, że pogrubiany druk o wielkości 12 p (czarny na białym tle ewentualnie żółty na czarnym lub ciemnym kolorze) zwiększyłby istotnie zainteresowanie tymi istotnymi informacjami o składzie produktów spożywczych. Pod tabelką należałoby też podać, skąd pochodzą dane w niej zawarte: z Instytutu Żywności i Żywienia, czy z własnych oznaczeń producenta.

Więcej informacji o racjonalnym odżywianiu się znajdziesz tutaj!

Ten wpis został opublikowany w kategorii cukrzyca i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s