Kisiel – i posłodzona herbata

Impulsy glukozowe po wypiciu posłodzonych herbat były dla mnie całkowitym zaskoczeniem. Spodziewałem się dużych impulsów glukozowych spowodowanych przez sacharozę  (cukier) – a pojawiły się niewielkie impulsy i to jeszcze nietypowe.
Z uporem powracało też pytanie, co dla diabetyków stanowi większe zagrożenie: niepozorny i niezwracający na siebie uwagi kisiel oraz inne mało słodkie lub w ogóle niesłodkie pokarmy – czy posłodzona herbata?

Na rys. 9 zostały przedstawione impulsy glukozowe (albo – jeżeli ktoś woli – impulsy glikemiczne)  kisielu otrzymanego z jednej torebki (30 g) oraz po wypiciu posłodzonej 7 g sacharozy jednej szklanki herbaty Liptona. Obok impulsów glukozowych kisielu na rys. 10 i 1I zostały przedstawione impulsy glukozowe herbat posłodzonych odpowiednio 9 g oraz 28 g cukru. Tylko herbata mocno posłodzona trzema czubatymi łyżeczkami cukru (28 g) wytworzyła impuls glukozowy porównywalny swoją wielkością z impulsem glukozowym kisielu.

zherb_kisielr9
Rys. 9. Impulsy glukozowe kisielu (30 g) i słodzonej herbaty (7 g).

zherb_kisielr10
Rys. 10. Impulsy glukozowe kisielu (30 g) i słodzonej herbaty (9 g).

zherb_kisielr13
Rys. 11. Impulsy glukozowe kisielu (30 g) i słodzonej herbaty (28 g).

zherb_kisielr11
Rys. 12. Impulsy glukozowe kisielu (30 g) i sacharozy (17 g) rozpuszczonej w samej wodzie.

Impulsy glukozowe cukru w herbacie mają wyraźne minimum (lub wyraźne załamanie w przypadku mocno posłodzonej  herbaty (rys.  11)) oraz dwa maksima. Swoim kształtem różnią się zatem wyraźnie od impulsów glukozowych kisielu oraz innych produktów spożywczych.  Impuls glukozowy 17 g sacharozy rozpuszczonej w samej tylko wodzie (rys.12) nie wykazuje żadnych anomalii i odstępstw od impulsów glukozowych kisielu, skrobi i innych niesłodkich produktów spożywczych. A zatem ekstrakt herbaciany wpływa wyraźnie na kształt impulsów glukozowych sacharozy: ulegają one rozszczepieniu na dwa impulsy oraz a cały imluls ulego poszerzeniu przy podstawie (por. rys. 9 – 12).

Słodzona herbata jest ekstraktem wodnym i  dlatego hydroliza sacharozy do glukozy nie powinna podlegać w żołądku  żadnym  ograniczeniom, które stwarzają sokom trawiennym, na przykład grubo utarta marchew lub drobniuteńkie cząsteczki surowej mąki kartoflanej.

Wydaje się zatem prawdopodobne, że ekstrakt herbaciany wpływa na zmiany stężenia glukozy w krwiobiegu. Poznanie mechanizmu tego oddziaływania może zaowocować zniesieniem zakazu picia słodzonej herbaty dla większości diabetyków typu 2.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Impulsy glukozowe, zdrowie i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s