Czy wiesz, że … (1)

Czy wiesz, że węglowodany w znacznych ilościach znajdują się przede wszystkim w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego? Szczególnie dużo węglowodanów zawierają wszelkiego rodzaju mąki (i oczywiście wypieki oraz potrawy mączne), jak również ziemniaki, kasze i ryż.
Węglowodany są grupą związków chemicznych bardzo zróżnicowanych pod względem swoich własności, a szczególnie własności smakowych. Do węglowodanów zaliczamy proste cukry, na przykład glukozę, fruktozę czy galaktozę oraz dwucukry  sacharozę (cukier stołowy) oraz laktozę (cukier nadający mleku słodkawy smak). Mieszaniny tych cukrów nadają owocom charakterystyczny słodki smak.
Z cukrów prostych najważniejsza jest glukoza, ponieważ to właśnie  stężenie glukozy we krwi musi być utrzymywane w ściśle określonych granicach. Wątroby ludzi zdrowych utrzymują stężenia glukozy we krwi między 90 i 110 mg/dl przy pomocy układu regulacyjnego, w którym kluczowa rolę odgrywa insulina. Jeżeli organizm człowieka ma trudności z utrzymaniem stężenia glukozy w tych tak bardzo wąskich granicach, to należy go wspierać odpowiednią dietą lub nawet dietą i lekami (cukrzyca typu 2). Gdy leki i dieta okazują się nieskuteczne i organizm przestaje wytwarzać insulinę, cukrzyk staje się insulinozależnym. Musi sam sobie wstrzykiwać insulinę i jeszcze bardziej rygorystycznie przestrzegać odpowiedniej dla niego diety (cukrzyca typu 1).
Ludzie korzystają ze standardowej cegły, aby budować domy i inne budowle. Podobnie rośliny budują z glukozy różnego rodzaju produkty i konstrukcje węglowodanowe (skrobie, błonniki oraz celulozy). Kiedy te różne skrobie i błonniki znajdą się w żołądkach ludzi, zwierząt domowych lub innych trawożerców ulegają rozkładowi do glukozy (z której  są zbudowane). Zdolności trawienne żołądków ludzi i zwierząt różnią się jednak znacznie między sobą. Koń z przyjemnością zajada owies, a jego soki trawienne rozkładają do glukozy nie tylko zawartą w ziarnach owsa skrobię, ale i wszystkie otaczające ziarna łuski zbudowane z błonnika (podobnie jak i siano). Na myśl o tych smakołykach cierpnie skóra nawet najbardziej głodnemu człowiekowi.
Nie tylko ludzie, ale i zwierzęta nie wykazują żadnego zainteresowania trocinami, w których jest dużo celulozy i która jest  też węglowodanem zbudowanym z glukozy. Natomiast termity trawią celulozę. Zdarza się,że po kilku latach wytrwałej pracy termitów z drewnianej futryny okna pozostaje tylko sama warstwa lakieru, którą była ona pomalowana, a drewno znika.
Przykłady te powinny uświadomić każdemu diabetykowi, że nie ma dobrych i złych, ani wysokich i niskich węglowodanów – są tylko węglowodany rozkładalne do glukozy (przede wszystkim skrobia) oraz węglowodany nierozkładalne do glukozy, na przykład błonnik. Błonnik i węglowodany nierozkładalne  zjadane w umiarkowanych ilościach wędrując przez układ pokarmowy  oczyszczają go z toksyn oraz podobnie jak wyciory usuwają z przewodu pokarmowego to, co niepotrzebne.
Diabetykom niekiedy trudno uwierzyć, że skrobia (mąka ziemniaczana) zawiera w sobie, a raczej zbudowana jest ze słodkiej glukozy. Otóż ta słodka glukoza, którą kupowałaś lub kupowałeś w aptece, aby wykonać OGTT, jest w Polsce otrzymywana właśnie ze skrobi ziemniaczanej, a w USA z mąki kukurydzianej!

Wskaźnik masy ciała (BMI)
Zważ się, zmierz się i klikając tutaj, aby się dowiedz się, jaką masz sylwetkę – i co robić, aby była ona niemal idealna.

Ten wpis został opublikowany w kategorii cukrzyca, dieta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s