Impulsy glukozowe (glikemiczne) – czym są , w czym i jak mogą pomóc?

Jeżeli zjesz kawałek tortu, porcję frytek lub inny posiłek zawierający węglowodany, to już w czasie jedzenia we krwi pojawia się  coraz to więcej cukru nazywanego glukozą. Stężenie glukozy szybko wzrasta,  osiąga pewną maksymalną wartość, która zależy od  wielkości zjedzonego posiłku,  a następnie spada do wartości  zbliżonej do stężeniu glukozy na czczo. Każdy posiłek powoduje zatem pojawienie się w  organizmie człowieka większego lub mniejszego impulsu glukozowego, którego wielkość zależy od ilości węglowodanów znajdujących się w posiłku oraz od stanu zdrowia człowieka.
Impuls glukozowy (glucose response) jest zatem funkcjonalną zależnością wielkości stężenia glukozy we krwi od czasu po spożyciu określonego posiłku lub produkty spożywczego.  Swoim kształtem przypomina bardziej lub mniej asymetryczną krzywą dzwonową (rys. 1). Można go wyznaczyć  wykonując co 30 lub co 15 minut (lub w sposób ciągły) pomiary  stężania glukozy we krwi od momentu spożycia pierwszego kęsa posiłku (lub od pierwszego łyku pokarmu płynnego). Pomiary kończy się po dwóch lub trzech godzinach, ponieważ w czasie pomiarów nie można się niczym dożywiać..

saxcharoza75b
Rys. 1 Impuls glukozowy sacharozy (cukru stołowego) wyznaczony na podstawie pomiarów stężenia glukozy we krwi wykonywanych co 30 minut  przy pomocy glukometru Glucotrend 2.

Na podstawie wykresu impulsu glukozowego sacharozy (cukru stołowego) przedstawionego na rys. 1 można wyznaczyć następujące parametry impulsu glukozowego:

  1. PSW – początkowa szybkość wzrostu stężenia glukozy we krwi – 2,4  [mg/(dl*min.)] (a zatem w ciągu 30 minut stężenie glukozy wzrosło albo inaczej mówiąc „poleciało w górę” aż o 72 mg/dl);
  2. BW – bezwzględna wysokość impulsu glukozowego –  194 [mg/dl)] (jest to maksymalne stężenie glukozy po zjedzeniu określonego posiłku);
  3. WW – względną wysokość impulsu glukozowego jest wysokością maksymalną mierzoną w stosunku do linii bazowej , czyli w stosunku do wielkości stężenia glukozy na czczo (dolna linia przerywana)  – (194 [mg/dl)] – 105  [mg/dl], = 89 [mg/dl];
  4. CMS) – czas osiągnięcia maksymalnego stężenia glukozy we krwi  – 60 [min.];
  5. POW – wielkość powierzchni impulsu glukozowego –  7355 [(mg*min.)/dl]
  6. POWW – powierzchnia właściwa impulsu glukozowego, wielkość powierzchni impulsu glukozowego podzielona przez masę spożytego posiłku lub produktu spożywczego w g) –  98,1 [(mg*min.)/(g*dl)];
  7. HW -wysokość właściwa impulsu glukozowego, wysokość względna impulsu glukozowego (WW) podzielona prze masę spożytego posiłku lub produktu spożywczego w g –  98,1 [(mg)/(g*dl)];
  8. W2h – wysokość impulsu glukozowego mierzona po dwóch godzinach od rozpoczęcia spożywania posiłku –  132 [mg/dl];
  9. WWP – wysokość impulsu glukozowego mierzona w stosunku do progu nerkowego (180 [mg/dl], górna linia przerywana ), czyli 194  [mg/dl] – 180  [mg/dl] = 14 [mg/dl],  jest wartością ujemną (-), jeżeli impuls glukozowy jest mniejszy od progu nerkowego;
  10. CP -,czas ponad progowy, okres czasu, w którym stężenie glukozy we krwi było równe lub wyższe od progu nerkowego –  33  [min.];
  11. POWP – wielkość powierzchni impulsu glukozowego powyżej progu nerkowego – 234 [(mg*min.)/dl];
  12. PP – procentowy udział powierzchni impulsu ponad progiem nerkowym w stosunku do całkowitej powierzchni impulsu glukozowego  –  3,18 %.

Wielkość i kształt impulsu glukozowego, oraz wielkości jego parametrów zależą:
przede wszystkim od ogólnego stanu zdrowia pacjenta, a w szczególności od stężenia insuliny we krwi oraz od sprawności całego systemu regulacji wchłaniania glukozy przez komórki organizmu w czasie wykonywania pomiarów
oraz od jakości, ilości, sposobu przygotowania i spożywania pokarmu

Wpływ tych podstawowych czynników na wielkość, kształt oraz na wartości parametrów impulsów glukozowych zostanie szerzej omówiony w następnych postach.
Czytelnicy, którzy czują się przytłoczeni tak dużą liczbą różnych parametrów impulsów glukozowych, mogą skupić się wyłącznie na trzech dobrze znanych im parametrach: na stężeniu glukozy  na czo, na stężeniu glukozy po dwóch godzinach od spożycia posiłku oraz na maksymalnym stężeniu glukozy. Z czasem będą zwracać większą uwagę na wielkości powierzchni impulsów glukozowych i pozostałe parametry, aby móc określać,  CZEGO i ILE będą mogli zjeść, ABY STĘŻENIE GLUKOZY WE KRWI BYŁO MOŻLIWIE DALEKIE O PROGU NERKOWEGO. Nie będą wówczas podlegali  różnorodnym i nieoczekiwanym – a typowym dla cukrzycy – objawom i powikłaniom chorobowym, a tym samym,  będą mogli skutecznie kontrolować swoją cukrzycę.
Byłoby pożądane, aby każdy diabetyk  (cukrzyk) wyznaczał okresowo impulsy glukozowe  najczęściej spożywanych przez siebie zestawów pokarmowych oraz produktów spożywczych.

Wskaźnik masy ciała (BMI)
Zważ się, zmierz się i klikając tutaj , aby dowiedzieć się, jaką masz sylwetkę – i co robić, aby była ona niemal idealna.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Impulsy glukozowe, odchudzanie, Uncategorized i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s